• Afvallen onder begeleiding
  • Geen jojo-effect
  • Persoonlijk Dag schema
  • Gezond en vooral lekker eten
  • Past binnen ieder gezin

Slank blijven tijdens de vakantie


10 tips om slank te blijven tijdens je vakantie (én toch te genieten!)

Ga je binnenkort op vakantie? Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt tijdens de vakantie? Dat kan lastig zijn aangezien je tijdens een vakantie vaak meer eet, meer alcohol drinkt en minder gaat sporten.

Er is niets mis met een beetje verwennerij. Gun jezelf tijdens de vakantie wel íets. Maar bedenk wel: het is óf óf, niet én én. Wil je ’s avonds pizza, dan moet je ’s middags die ijscoupe niet nemen.

Probeer ook op vakantie structuur te houden. Neem drie maaltijden per dag en een paar gezonde tussendoortjes. Dat voorkomt dat je gaat snaaien.

1. Voorbereiding

Kies voor stevige, gezonde maaltijd voor je vertrekt. Zo heb je in de auto of op het vliegveld minder trek in ongezonde snacks. Neem zelf gezonde snacks mee, want het eten onderweg is vaak minder gezond.

2. Water

Neem je waterfles mee op vakantie, vul hem regelmatig bij en hou hem bij de hand. Zorg dat je de hele dag goed gehydrateerd blijft. Start de dag met twee glazen water en drink in ieder geval ook vóór elke maaltijd een glas water. Wacht zo lang mogelijk met het drinken van alcohol, daar word je loom van. Drink zo min mogelijk frisdranken, fruitsappen of energiedrankjes, die zitten boordevol met suiker!

3. Porties

Op vakantie ga je vaker uit eten. En een uitgebreid buffet is lastig te weerstaan. Probeer je porties beperkt te houden.

4. Diner

Vermijd de toeristische plekken met pizza en frites en ga op zoek naar leuke authentieke plekjes met puur eten. Dat is leuk om te doen, ontmoet enthousiaste mensen en je ontdekt weer andere plekken.

Plan ook in de vakantie balansdagen. Kook een lekkere pan soep of eet 300 tot 400 gram groenten op deze dagen.

5. Lunch

Vrijwel overal kun je tegenwoordig een salade bestellen, pak deze kans! Het helpt je fit en energiek te blijven en meer uit je vakantie te halen. Ook kun je kiezen voor gegrilde vis of gerechten met seizoen groenten. Vermijd pizza’s en brood zoveel mogelijk. Die zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en je wordt er sloom van.

6. Ontbijt

Een goed begin… het halve werk! Start je dag met een uitgebreid en vooral gezond ontbijt.

Vaak heb je hier zelf nog invloed op. Eet niet elke dag brood, of nog erger croissantjes, maar kies bijvoorbeeld ook eens voor een bakje yoghurt, kwark met muesli, of een gekookt eitje op een cracker. Of kies bij een buffet eens voor roerei en kijk of je er wat groente bij kunt nemen. Eet eens fruit bij het ontbijt. Het zorgt voor een verzadigd gevoel en hierdoor heb je minder zin in snacks.

7. Alcohol

Op vakantie drinken we allemaal wel graag een glaasje. Maar alcoholische drankjes bevatten verrassend veel calorieën. Hou het bij 1 glaasje wijn aan tafel. Drink naast elk glas alcohol een glas water. Juist door suiker en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan!

8. Bewegen

De vakantie is bij uitstek een kans om tijd te nemen wat meer te bewegen. Maak een afspraak met jezelf om iedere dag minimaal een uur te bewegen en houd je daar ook aan. De ochtend is een mooie tijd, dan heb je het alvast gehad. Bovendien geeft een energieke start van de dag, je de rest van de dag een goed gevoel. Uiteraard mag je per dag vaker bewegen, denk eens aan: lekker wandelen over het strand, een natuurpad, een lesje aqua-aerobics in het zwembad of een fietstochtje langs bezienswaardigheden, het is niet alleen extra beweging maar vooral ook leuk.

Is er een zwembad of is de zee vlakbij? Probeer dagelijks al zwemmend wat calorieën te verbranden. Zwemmen is trouwens dé perfecte sport om je héle lichaam te trainen.

Neem je sportkleding mee. De aanwezigheid van je sportoutfit in je koffer zal je eraan herinneren om actief te blijven.

9. Tussendoor

Probeer als je onderweg bent steeds wat gezonde snacks bij je te hebben. Neem bijvoorbeeld een gekookt ei mee, of een zakje met daarin een rijstwafel, ook een stuk fruit kun je makkelijk meenemen.

10. Genieten

Als laatste, de belangrijkste regel van allemaal: vergeet vooral niet te genieten en te ontspannen! Als je eens een ijsje eet (liefst waterijs, of schepijs zonder in een bakje, geen hoorntje) of een zalige cocktail drinkt: geen probleem: het is en blijft natuurlijk vakantie!

PS. Vergeet niet dat onze smokkelhulptabletten ook bruikbaar zijn voor niet-klanten.