• Afvallen onder begeleiding
  • Geen jojo-effect
  • Persoonlijk Dag schema
  • Gezond en vooral lekker eten
  • Past binnen ieder gezin

Soorten suiker


Zijn er goede suikers?

Misschien heb je wel eens gehoord dat sommige suikers beter zouden zijn dan andere. Is dat zo? In dit blog geven we je de antwoorden.

Er zijn ongeraffineerde suikers (o.a. honing, kokosbloesemsuiker, fruitsuikers) en geraffineerde suikers (o.a. kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker). Helaas maakt het voor je lichaam niet uit welke suiker je binnenkrijgt, het verwerkt alle suikers op dezelfde manier.

Alle suiker die je binnenkrijgt wordt omgezet tot glucose, dit is de brandstof voor je lijf en hersenen. Een erg belangrijk stofje. Maar alles wat niet verbrand wordt, wordt opgeslagen in vet, de reserves waarop je kunt terugvallen in tijden van schaarste. En daar komt het probleem, dat is in onze tijd niet meer nodig, we hebben altijd meer dan voldoende voedsel tot onze beschikking.

Bloedsuikerspiegel
Wanneer je iets met veel suikers eet, schiet de bloedsuikerspiegel razendsnel omhoog, waarna hij ook weer snel gaat dalen. Hierdoor krijg je even te weinig glucose in je bloed en voel je je snel moe en krijg je weer opnieuw trek in suikers. Verschillende van die pieken, kosten je enorm veel energie. Om suikers af te breken heb je naast energie ook vitamines en mineralen nodig. Je raakt dus ook gezonde voedingsstoffen kwijt aan deze ongezonde voeding. Het eten van veel slechte suikers kan dan ook leiden tot een verminderde weerstand.

Suikervervangers
Dan maar allemaal aan de suikervervangers? Let daar mee op! Ja, ze bevatten geen calorieën, maar je hersenen krijgen nog wel het signaal dat je iets zoets aan het eten bent. Het gaat toch proberen suiker om te zetten in glucose door insuline aan te maken. Maar er is geen suiker, hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel. Het gevolg: moeheid. Een uitzondering hierop is de zoetstof Stevia. Vandaar dat je deze wel eens tegenkomt in onze recepten.

Een uitdaging
Probeer eens 3 weken koffie of thee te drinken zonder suiker of zoetjes. Of eet eens gewone kwark of magere yoghurt i.p.v. vruchtenkwark of -yoghurt. Eventueel eerst half-half mengen als je de stap te groot vindt. Je zult merken dat na een tijdje je smaak veranderd is en je de zoete varianten niet meer lekker vindt.

Blijf goed etiketten lezen. Suiker zit vaak verstopt in mooie namen. Bijvoorbeeld: Agavesiroop, Beetwortelsap, Castor melis, Druivensapconcentraat, Fructose, Kandijstroop, Palmsuiker.